Mijn werkplaats in Pijnacker/Mijn werkplaats in Ezumazijl

wwe
Het werkplaats personeel

De afgelopen maanden ben ik bezig geweest om mijn werkplaats in Pijnacker op nieuw in te richten. De schuur een stukje langer gemaakt, de oude tegelvloer vervangen door een zandcement vloer en het dak opnieuw gelegd met dakpanplaten en het geheel geisoleerd. Ik heb ook mijn Chinese machines gedeeltelijk afgevoerd en vervangen door Nederlandse en Duitse spullen.

werkplaats Pijnackerwerkplaats p

Mijn draaibank


Na een tijdje zoeken op marktplaats heb ik een Weiler lz 280 met variabele toerenregeling en dubbel werk op de kop kunnen tikken. De draaibank was van een scheepswerf geweest en was sterk vervuild. Alles was overvloedig gesmeerd met dik vet (vet waarschijnlijk ook gebruikt voor schroefassen). Ideale voor het aantrekken van spanen en andere vervuiling. De kleur van de draaibank was ondefinierbaar groen/grijs en is een keer gereviseerd. Voor het vervoeren en schoonmaken heb in het bed van de onderkast gehaald (het hermonteren was een leerzame ervaring). De oorspronkelijke schakelaar naast het support was nog aanwezig maar functioneerde niet meer. In plaats hiervan was een eenvoudige aan/uit schakelaar gemonteerd (draaibank draaide alleen maar in een richting). Elektra

weiler lz 280regelaarweiler lz 280

Op de draaibank zat nog een redelijke drieklauw, een complete set tandwielen en beitelhouder. Later heb ik dit aangevuld met een HBM vierklauw (125mm) een HBM 6-klauw (160mm) en een SCA drieklauw (160mm).  Achterplaten DIN 800 M45x3.5 zijn nog verkrijgbaar via de firma Weiler maar kosten rond de 1000 euro. (Voor de draaibank heb ik 1350 euro betaald, dus geen optie). Ik heb toen via de firma Chronos (UK) enkele gietijzeren ruwe achterplaten besteld (ongeveer 20 euro/stuk).  De platen heb ik op de Weier voorzien van M45x3.5 schroefdraad (niet fijn al dat stof van gietijzer).

De machine in aktie met de zesklauw.

weiler lz 280    weiler lz
            280

Nog een Weiler LZ280

Recentelijk kwam ik op marktplaats nog een Weiler LZ 280 tegen. Deze machine had een geslepen bed en was voorzien van een Rohm drieklauw en een mooie Pratt-Burnerd vierklauw, wat spantangen en meeneemplaten. Verder was de originele documentatie ook nog aanwezig. Heb maar besloten deze bank ook te kopen. Ik ben dus nu de trotse bezitter van twee LZ 280 draaibanken. Ben nog aan het nadenken over het schilderen.

weiler lz 280wwkk

Mijn freesbank


Na eerdere evaringen met een kleine Sieg een een EMCO FB2 kloon toch maar opzoek gegaan naar een kleine maar stevige freesbank ben ik uitgekomen op een Hembrug FR1, met verticale kop. De opname van de verticale kop is MK2. De hoogte onder de verticale kop is zeer beperkt, en de machine kan eigenlijk alleen gebruikt worden met directe opname spantangen. Net als alle andere machines wordt deze ook weer aangedreven met een frequentie regelaar. Hier eenvoudig, de oude Heemaf motor in driehoek aangesloten op de frequentie regelaar.

hembrug fr1 fr1
w3kop

Ik ben nog niet toegekomen aan het netjes afschilderen van de machine

Kasten

listalll
hhjj


Vier Lista kasten met een zeer breed scala aan gereedschappen. Drie van de vier kasten met inhoud gekocht op een veiling.

Boorkolom + vlaktafeltje

De boorkolom is nog een Chinees van Huvema, werkt prima. Een tijdje geleden ook nog een mooi klein granieten vlaktafeltje op de kop kunnen tikken via marktplaats.

boorgra

Lintzaag + slijpmachine


Nog een HBM lintzaag en een FERM slijpmachine van de gamma erg handig.

zaagferm